IDORU

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av William Gibson
Idoru 1996
Översatt av Molle Kamnert
Norstedts 1997

Efter novellsamlingen Johnny Mnemonic och andra berättelser (1995) kommer nu stjärnskottet Gibson – mannen som ”uppfann” cyberpunk – med en roman som verkligen är en märklig historia. I likhet med hans genombrottsbok Neuromancer utspelas denna i Japan där det finns en datorsimulerad popsångerska som ar ohyggligt älskad av sina fans, trots att hon bara existerar som digitala ettor och nollor. En amerikansk popsångare åker till Japan för att gifta sig med henne! Spelet kan börja.

Gibson har betydande språklig fantasi (väl assisterad av översattare Kamnert där) och det är just det trasiga språket och den poetiska prosan som är hans styrka.

Någon makalös episk berättare är han icke.

Detta är en bok som kräver mycket av sin läsare (inte bara att han/hon äger en dator och vet hur den fungerar) och som alltid hos Gibson finns ett stråk av pessimism som genomsyrar allt.

Det förekommer mer ”action” i denna än i tidigare böcker jag läst av Gibson, kanske man till och med skulle kunna säga att det är en thriller med kriminalistiska inslag, och kärlekshistorien som berättas har en flyktig nästan eterisk charm.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22