IAKTTAGELSER VID GRÄNSEN

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Thomas von Vegesack
Nator och Kultur 2001

Det talas mycket om svenska regeringens undfallenhet mot Hitlertyskland när det handlar om de famösa permittenttågen. Få tänker på att det inte var ett smack bättre på kultursidan. Böcker, filmer och teaterföreställningar censurerades. Nu är förstås myndigheters klåfingrighet inte något som ligger bakåt i tiden. Filmer kan fortfarande anses förråande och klippas sönder.

Thomas von Vegesacks bok berättar om den censur som maktens människor alltid älskat att bedriva. Underrubriken på boken är “När skönlitteraturen möter sina vedersakare”, men författaren berättar om fler övergrepp än dem på böcker. Ett sent exempel är värt att nämna.

Romanen Märit av Ing-Marie Eriksson förvandlades i domstol från litterär konst till nyckelroman och domen 1967 fällde henne för förtal. Här var det ilskna grannar och inte staten som ville censurera. Författarföreningens ordförande Jan Gehlin applåderade. Obegripligt! Hovrätten menade att Eriksson var brottslig av litterära skäl. Sug på det!

LENNART BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22