I VITÖGAT

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Lars Ardelius
Norstedts 2006

Lars Ardelius fyllde 80 år i fjol. Han uppmärksammades med ett intressant seminarium på Liljevalchs för några veckor sedan. Och i år har han fått Svenska Akademiens stora pris. I september kom hans nya bok I vitögat ut.

Ardelius är mest känd som litterär experimentator och som mästare i psykologisk realism. Han har skrivit romaner, noveller, manus till TV och teater. Den här gången finns en underrubrik till boktiteln – Biografiska noveller.

Vad är då detta? Det är en bok som skildrar ett antal giganter inom både svensk och internationell skönlitteratur. Varje novell återger en scen eller en episod i författarnas liv.

Det är ingen genomsnittsåttioåring som skrivit den här novellsamlingen. Det är en skönlitterär författare i sin bästa skrivarålder och på bästa humör, med vitterhet och skapande gestaltat så vitt skilda individer som William Faulkner, Leo Tolstoj, Ernest Hemingway, Thomas Mann eller Hjalmar Bergman för att ta några exempel. Lars Ardelius lever sig in i sina författare, stundtals tror man att det är en märklig skröna eller satir eller bara en briljant berättare som visar hur det verkligen var. Det är så här skollektionerna i litteraturhistoria borde läggas upp för att väcka elevernas intresse.

PS Lars Ardelius kommer till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord i Sollentuna (Paddy’s Pub) i vår och berättar om sin nya bok.

LENNART HÖGMAN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22