I VILT TILLSTÅND

Apr 7th, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till I vilt tillståndAv Roxane Gay
An Untamed State, 2014
Översatt av Niclas Nilsson
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-014501-9, 378 sidor

Roxane Gay är mest känd för sina essäer och noveller men debuterar här med en stark överlevnadsroman med politiska inslag.

Mireille Duval Jameson är en viljestark ung kvinna, dotter till en av Haitis rikaste män, gift och har en älskad med en man som i det närmaste tillber henne. Egentligen lever hon ett sagoliv med bostäder i både USA och Haitis huvudstad Port-au-Prince. Men sagan verkar ta ett hastigt slut när hon kidnappas på ljusan dag utanför faderns hus av ett gäng vars ledare kallar sig Befälhavaren och nu kräver familjen på en miljon dollar i lösensumma. Brottet har massor av vittnen, men ingen ingriper. Samhället är invirat i en hopplöshet som liknar tyst medbrottslighet. Det är ju en riking som blir bortförd.

Kidnappningar är vanliga på Haiti och överklassen har tillgång till konsulter som kan sköta förhandlingar när en sådan inträffar.  I de flesta sagor vi känner till skulle fadern ha betalat direkt och sedan skulle alla ha levt lyckliga igen i alla sina dar. Men inte denne far. Han vill inte offra något av tillgångarna i sitt sagorike. Han framstår som en av de onda – eller kanske likgiltiga – furstarna från biblisk tid.

Befälhavaren föraktar allt hon representerar – ofantlig rikedom i ett av världens fattigaste och mest korrupta länder. Hans sexuella brutalitet beskrivs in i minsta detalj. Men fadern förhalar och förhalar tills ett dödläge uppstår. Hennes kärleksfulle man vill motsatsen men det tar ändå tretton dagar innan hon kommer loss. Nu börjar berättelsen om den envisa kvinnans kamp för att komma tillbaka till livet, fast kanske inte till den överflödstillvaro hon tidigare befann sig i. Hon är inte opåverkad av kidnapparen som avskyr alla i hennes och hennes familjs ställning. Hon känner att också hon har något att sona.

Mireille hamnar i ett psykologiskt ingenmansland och när hon återkommer till USA kan hon knappt fungera i vardagen, minnen från fångenskapen återkommer ideligen och tillvaron blir suddig. Men åren går och hon börjar kunna tygla sin rädsla, hon kan jobba, sköta om sitt barn och fysiskt älska med sin man igen – och till sist kan hon till och med återvända till Haiti igen. Avsikten är att hämnas, men inte på kidnapparna utan på fadern.

Det är en makalöst väl konstruerad och känslomässigt mycket gripande roman som Roxane Gray skrivit. Läs den gärna innan författaren i maj kommer till Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Roxane Gay har också skrivit boken Bad Feminist (2015) som även den uppmärksammats och precis som I vilt tillstånd  legat på New York Times bästsäljarlista. Hon undervisar i kreativt skrivande och skriver bland annat i The New York Times Book Review, Salon och Guardian. Hon är också redaktör för litteratursajten The Butter.

PER MAGNUSSON

Roxane Gay

Roxane Gay. Foto Jay Grabiec

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22