I STUNDENS HETTA

Jul 6th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till I stundens hettaAv Viveca Sten
Forum 2012
ISBN 9789137137803, inb, 344 sidor

Alla Viveca Stens titlar börjar på bokstaven I, och nu är det dags för den femte i serien om Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. De är inte ett par, men jag kan tänka mig att det finns läsare som vill att det ska bli så. Nora har problem med sina relationer. Nu är hon ensamstående tvåbarnsmamma, men har börjat sällskapa med sin hyresgäst Jonas som också har ett barn.

Handlingen tilldrar sig under en midsommarhelg i Sandhamn. Författaren håller på att avfolka Sandhamn, göra den lilla ön till ett slags svenskt Midsomer. Många ungdomar har samlats där och fylleri och droger grasserar. Det är en ganska hemsk bild som Viveca Sten målar upp. Hon säger sig att fått idén när hon gick genom hamnen i Sandhamn sent en midsommarnatt.

En flicka kollapsar framför poliserna, Jonas dotter försvinner och en av ungdomarna hittas död. Det är en dramatisk upptakt och polisen får händerna fulla. De ska förhöra ovilliga och truliga ungdomar och de ska brottas med obstruerande föräldrar.

Det här hanterar författaren mycket bra. Det märks att hon har engagerat sig i frågan. Hon lyckas alldeles briljant beskriva hur tonåringarna vind för våg berusar sig och hur vuxenvärlden knappt bryr sig. Både i repliker och i handling har Viveca Sten träffat mitt i prick. Boken känns så realistisk en deckare, som också ska underhålla, kan bli.

Hon planterar ut ledtrådar som gör att man som läsare känner sig väldigt smart och tror sig ha löst mordgåtan långt före polisen. Men allt är inte vad det synes var. Viveca Sten duperar skickligt sina läsare och hon gör det bra.

Samtidigt får man naturligtvis följa Noras och Thomas respektive relationer. Det är ju ett måste i Viveca Stens böcker. Det finns många kriminalromaner i Sverige som lägger stort fokus på familjebeskrivningar, men författaren klarar det bättre än de flesta.

Jag ska villigt erkänna att jag inte var helt förtjust i hennes första böcker. Men det har bara blivit bättre, och nu tillhör hon definitivt den svenska deckareliten och om hon fortsätter att utvecklas i den här takten sitter hon snart på tronen. Det här är både en angelägen och en underhållande, spännande bok.

NISSE SCHERMAN

Viveca Sten

Viveca Sten. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22