I STÄLLET FÖR DIG

Apr 19th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till I stället för digAv Sofie Sarenbrant
Damm förlag 2011
ISBN 9789173517232, 288 sidor, inbunden

Efter förra årets ”graviddeckare” återkommer nu Sofie Sarenbrant med en fristående fortsättning på den historien. Bra!!! Där fanns ett par outrätade frågetecken som nu får sin förklaring. Handlingen delas denna gång mellan Brantevik, där det mesta hände i förra boken, och Bromma utanför Stockholm.

Det har gått sexton år sedan det fruktansvärda hände. Agnes nyfödda son slets ur hennes armar. Polisen lyckades aldrig reda upp fallet. Hennes dotter Nicole börjar nu i hemlighet nysta i det gamla fallet och flera andra personer med stark koppling till vad som hände där i Brantevik dyker upp.

Sofie SarenbrantJag, och andra också, gav författaren kritik för hennes intrig i Vecka 36, som fjolårsromanen hette. Den tycktes allt för lätt att genomskåda. När man nu läser del två är det precis tvärt om. Den ena överraskningen efter den andra drabbar läsaren. Handlingen i boken är väldigt snillrikt konstruerad och totalt omöjlig att förespå. Det är precis vad man förväntar sig av en välskriven kriminalroman.

Familjen står i centrum för handlingen och för karaktärernas bevekelsegrunder. Det temat har många deckarförfattare på senare år använt, framförallt kvinnliga sådana. T ex Camilla Läckberg bygger ju mycket av sin succé just på familjerelationer. Men Sofie Sarenbrant är bättre. Hon förmår skriva om familjeproblemen på ett engagerande och trovärdigt sätt. När man lutar sina böcker mot sådana händelser är det lätt att det doftar Mitt Livs Novell, men endast undantagsvis trampar hon i det klaveret.

Dessutom kan jag ana lite humor mellan raderna. Den skulle jag vilja se ännu mer av.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22