I STALINS VÅLD Sovjetunionens kuvande av östra Polen 1939–41

Jan 16th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till I Stalins våldAv Artur Szulc
Norstedts 2010

Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili, som vi känner under hans pseudonym Josef Stalin, Sovjetunionens självhärskare, har blivit huvudperson i ett stort antal böcker på senare tid. Ibland framställs han som nästan feg och undflyende, ibland som paranoid och blodtörstig. De flesta författare är överens om att han var en tyrann och förbrytare. Men han var ingen intellektuell nolla. Szulc (född 1976, historiker och civilanställd vid försvaret) påvisar med denna bok att han också var en taktisk räv i militära sammanhang.

Artur SzulcSzulcs skildring av honom i I Stalins våld ger vid handen att han vid tiden för Sovjets ockupation av östra Polen 1930–41 var skicklig när det gällde att utnyttja västmakterna skräck inför ett nytt stort krig. Att Sovjetunionen kunde gå in berodde på den nonaggressionspakt som överenskoms mellan Tysklands utrikesminister Joachim von Ribbentrop och Sovjets motsvarighet Vjatjeslav Molotov. I avtalets hemliga del var man överens om att dela upp bland annat Polen länderna emellan. När Hitler angrep Polen var det fritt fram för Stalin att göra detsamma från öster. Då hade landet Polen haft ett relativt fritt samhällsskick under mellankrigstiden.

Det har skrivit hyllmeter om Hitler och hans hantlangares grymma framfart i Polen från 1939 och framåt. Däremot har Stalins illdåd under tiden östra delen av landet – där det bodde cirka 13 miljoner människor – i stort mötts av tystnad. Men sovjetiseringen var oerhört brutal. Avsikten var att förinta alla som av den ryska staten ansågs som klassfiender, och de var många. Intellektuella och officerare ansågs som allra farligast – men ingen gick säker. Stalin gjorde vad han kunde för att fullfölja sin föregångare Lenins tankegångar. Massor av människor fick en enkel biljett till något Gulag-läger medan andra fick nöja sig med ett nackskott.

Detta är en intressant bok om hur ett folk gick genomlida ohyggligheter av politiska skäl. Det är oförlåtligt. Ändå försöker vissa människor försvara Stalin genom att påpeka att han under fortsättningen av Andra världskriget bekämpade Hitler med stora förluster som följd. Men det var en omvändelse under galgen.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22