I SPINDELNS NÄT

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Laura Uppman
By Spider’s Thread 2004
Översatt av Per Olaisen
Prisma 2006

Välbärgade Mark Rubins hustru och deras tre barn är en dag plötsligt försvunna. Inget meddelande, inget tecken på vart de tagit vägen, ingenting. Men det verkar som om de givit sig av helt frivilligt, vilket innebär att polisen inget kan göra. Mark vänder sig då till privatdetektiven Tess Monaghan, känd för sina något egensinniga metoder, men successful. Det tar sin tid för Tess att komma underfund med den ortodoxe och mycket förmögne juden Mark, som har lika svårt att komma underfund med den frispråkiga Tess. Så småningom kommer de varandra närmare.

Men Tess märker att hon inte alltid får veta sanningen och det stör hennes arbete att hitta Nathalie, hustrun, och de tre barnen, där den äldste, Isaac, är en mycket klipsk kille på 11 år. Genom sina många kontakter, bland andra De Snokande Systrarna, kommer Tess ganska snart rymlingarna på spåren. Vad Tess inte förstod i början börjar nu klarna och hon anar ett motiv till flykten, som inte bådar gott för hennes uppdragsgivare.

Efterhand får läsaren, och Tess, kännedom om de personer som medverkar i denna kompott/komplott och de bilderna är inte vackra. Från början, om än inte snövita, blir de medverkande allt mörkare och Laura Lippmans förmåga att hålla spänningen vid liv är berömvärt. Hennes intrig är mycket bra liksom personteckningarna. En bok jag och Margareta verkligen vill rekommendera.

Men varför ska det ta hela åtta deckare med en hel rad av fina priser innan vi i Sverige får stifta bekantskap med underbara, härliga Tess Monaghan? Ge oss flera – och det snabbt!

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22