I SKUGGAN VILAR MÖRKRET

Jan 4th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till I skuggan vilar mörkretAv Ingemar E. L. Göransson
Ord & Kulturs Förlag 2013
ISBN 9789197941662, inb, 308 sidor

Jag blir inte riktigt klok på den här boken. Den har så många skepnader. Därför behövde jag läsa ganska långt för att få någon uppfattning om vad författaren är ute efter. I början får jag för mig att det är någon slags vuxen-Ture Sventon med Wodehouseinslag. Så kantrar det över i relationsroman eller kanske pusseldeckare, för att så småningom landa i en ganska hygglig samhällskritisk kriminalroman i gammal svensk 60-talsanda.

L-J Västby är privatdetektiv och ganska trött och cynisk. När han får ett uppdrag som går ut på att hitta en sedan länge försvunnen man gör han det endast för att det kan ge honom lite slantar i plånboken. Så småningom uppslukas han av fallet och börjar därmed till och med svika sin uppdragsgivare. Inget är vad det till synes var från början. Det ligger en både dramatisk och tragisk historia i botten.

Ingemar E. L. GöranssonFörfattaren vill mena att det är en kriminell roman om en kriminell tid. Han tar därmed upp den tråd som Sjöwall–Wahlöö började spinna för många år sedan och där finns en del likheter, även om Göransson inte förmår skapa lika skarpa och intressanta karaktärer. Men kritiken från vänster mot det etablerade samhället har de gemensamt. Och den humor jag skymtade i bokens början är också liknande även om den avtog ju längre jag läste.

Göransson har tidigare enbart ägnat sig åt faktaböcker. När han nu debuterar som skönlitterär författare har han inget att skämmas för. Utan att nå några riktiga höjder är det ändå en bok som gott och väl kan konkurrera med de flesta i spänningsgenren. Blir det en fortsättning borde han nog ändå fundera på vad slags bok han vill skriva och försöka undvika att gapa över alltför många genrer samtidigt.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22