I SKUGGAN AV SEKTOR 5

Jun 10th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till I skuggan av sektor 5Av Simon Häggström
Harper Crime, 2020
ISBN 978-91-509-4863-9, inbunden, 376 sidor

Vid förra årets bokmässa lyssnade jag vid ett seminarium till Simon Häggström när han berättade om sitt skrivande och sitt arbete. Jag blev mycket positivt inställd, och nu när jag läst hans andra deckare är jag också lika positiv till hans bok.

Men han har dessutom varit aktuell i vår i tidningar, radio och tv som en av de poliser — han är kriminalinspektör som arbetar med ärenden om prostitution och människohandel — som var med om Operation torsk där flera prostitutionsköpare greps, inte minst en kändis.

Han har skrivit två fackböcker och nu två deckare med huvudpersoner från människohandelsgruppen vid polisen. I alla fall den här senaste skulle kunna vara en dokumentärroman. Vi får ingående inblickar i hur människohandel och prostitution fungerar, hur unga kvinnor från Rumäniens fattigkvarter, Sektor 5 i Bukarest, lockas med löften om stora pengar, med rumänska mått, om de följer med några veckor till Sverige. De är redan prostituerade och vet vad som väntar, men så enkelt som det utlovas blir det förstås inte. Våld och misshandel ingår.

Det finns ju flera författare av spänningslitteratur som tar upp de här frågorna, inte minst Katarina Wennstam är välkänd. Men här känns verkligheten väldigt nära, vilket förklaras av både ett förord och ett efterord. I det senare förklarar författaren att även om personerna är påhittade av honom så är situationer och gestalter hämtade från hans vardag.

I förordet berättar också en av hallickarna om hur han levt gott på verksamheten i Sverige, och hur han hemma i Rumänien fortfarande får kamraters uppmaning om att det är dags att tjäna stora pengar igen. Men i dag är han tacksam för att han greps av svensk polis och nu kunnat lämna verksamheten och nu vill han skydda sin familj.

En deckare med tydliga budskap, spännande, förfärlig och tankeväckande. Avskräcks inte av temat, boken är inte svårläst.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sektor 5 är en stadsdel i Bukarest. Där lever människor under extremt svåra förhållanden. Fattigdomen gör att många unga flickor tvingas att prostituera sig. En stor del av dessa hamnar i Sverige.

Om detta och om den stora problematiken runt om handlar denna bok av Simon Häggström. Förutom författare är han polis och specialiserad på prostitution och människohandel. De flesta av oss har träffat på honom i nyhetsprogram där han ofta uttalar sig, sakkunnig som han är.

Det samhälle som författaren beskriver är hårt och smutsigt. De lägenhetsbordeller där verksamheten bedrivs, i detta fall i Stockholm, är inga lyxiga ställen med rosa gardiner. Tvärtom, här frodas narkotikamissbruk och våld. Boken innehåller följaktligen en hel del samhällskritik.

Flickorna är lurade, de har ofta mycket få valmöjligheter och är i stort sett beroende av sina hallickar. Det märks att Simon Häggström brinner för problemet. Det märks att han kan området. Det han skriver om är hundra procent vidrigt. Och sant, även om just detta är en påhittad berättelse.

Författarens fiktiva poliser heter Markus Lundström och Natalia Volotkova och de har samma patos som författaren. De vill göra gott. De använder ibland tveksamma metoder för att nå sina mål och är kanske inte helt rumsrena.

Speciellt Natalia använder sig av oortodoxa arbetssätt för att försöka spräcka det nätverk av människohandel som de har fått pejl på.

När det gäller den litterära kvaliteten finns det däremot brister. Författarens gestaltningar är inte så djuplodande, vilket gör att den skrämmande effekten av själva ämnet minskar något. Karaktärerna behöver bli mer levande och därmed också ge budskapet mer kraft.

Det är ändå en viktig och angelägen bok som i kommande delar i serien har en potential att förbättras.

NISSE SCHERMAN

Simon Häggström

Simon Häggström. Foto Ola Axman  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22