I SKUGGAN AV ETT BROTT

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Helena Henschen
Strömbergs 2004

För ett par år sedan kom rapportboken von Sydowmordens gåta av Anders Frigell – en beskrivning av ett uppmärksammat brott från 1932.

Om samma händelser har Helena Henschen skrivit en gripande roman om hur dessa mord inom hennes familj påverkat de efterlevande under de decennier som gått.

All uppmärksamhet (händelsen blev en stor medial begivenhet) gjorde att de efterlevande drog sig undan. Det blev en onämnbar nödvändighet eftersom mördaren fanns i den egna släkten.

Nu bryter Helena Henschen den tystnaden med en mycket personligt skriven bok med en inneboende laddning.

Hon har i mångt och mycket följt den dokumentation som finns, men där den inte räckt till har hon låtit sin diktarådra ta vid. Det har blivit en intim skildring av de människor som var med och man får också en tidsskildring som inte går av för hackor.

Henschen skriver begåvat, rakt och tydligt, och har känsla för hur man formulerar sig. Det skulle inte förvåna om denna debut leder till fler romaner, då sådana som inte innehåller blod och död.

LENA BERGLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22