I SKUGGAN AV DE DÖDA

Aug 19th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till I skuggan av de dödaAv Jesper Ersgård
Inläst av Rachel Mohlin
Storyside 2012
ISBN 978-91-7036-725-0, 9 CD, cirka 11 tim speltid

Jag var varken avlyssnat eller läst Ersgårds debut Ut kom vargarna men Nisse Scherman skrev om pappersboken I skuggan av de döda att författaren dämpat sig när det gäller våld och elände. Den boken måste ha varit gräslig.

Jesper ErsgårdDet hjälper inte hur mycket Rachel Mohlin (bilden nederst) anstränger sig för att göra Ersgårds historia trovärdig, det går ändå inte. Han är född i en regissörsfamilj och har själv delskrivit manus till filmerna Living in peril (1997) och Rancid (2004) innan han gav sig på att tillverka bokmanus. Utan att ha sett något av dessa filmiska verk tror jag mig förstå att det är lättare att skriva något som skådespelare sedan kan gestalta än att själv göra det med bokstäver.

I skuggan av de döda är en berättelse om människor (i huvudsak anställda inom polisen) som alla hatar varandra, är korrumperade, har brottsliga tendenser i stort, inte skyr att plantera bevis och är odrägliga till det absurdas gräns. Det finns en enda polis, invandrare dessutom, som saknar dessa egenskaper och han mobbas av sin kvinnliga chef. De replikskiften som förekommer dessa personer emellan är cyniska och elaka på gränsen till absurd humor.

Det är dessutom en hatskrift mot ett svenskt riksdagsparti. Jag erkänner gärna att mitt förhållande till Sverigedemokraterna är mycket svalt, men när Ersgård framställer deras talesperson på det sätt han gör, dyker känslan upp av att the underdog måste försvaras.

Rachel MohlinNaturligtvis förekommer också våldtäktsmän och pedofiler i historien, som verkar byggd på kvällstidningsrubriker. Morden är många och när alltsammans äntligen ska bli löst hänger flera lösa trådar i luften.

Den genomgående mordhistorien är från början intressant men avslutas på ett sätt som psykologiskt sett lämnar en hel del att önska.

KJELL E. GENBERG

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22