I SKUGGAN AV DE DÖDA

May 10th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till I skuggan av de dödaAv Jesper Ersgård
Bladh by Bladh 2012
ISBN 9789186603328, inb, 335 sidor

När Jesper Ersgård nu kommer med sin andra thriller har han tonat ner sig något. Den första boken Ut kom vargarna var olidligt sprängfylld av omotiverat våld. Det är fortfarande mycket våld, och kanske också lite för detaljerat beskrivet för att falla mig i smaken.

Men författaren har tagit flera steg framåt. Det finns en större distans till våldet och dramatiken. Och den humor som jag efterfrågade i förra boken som kontrast finns här nu. Främst representerad av cyniska poliser som kanske utan att själva veta om det blir ganska skrattretande, allra helst i dialogen.

En lärarinna blir brutalt mördad. Fyra ringar är ritade på golvet. Ytterligare ett mord sker med samma ritade mönster efterlämnat. Brottsutredningen pekar mot en av de egna, polisen William Franzén, som också fanns med i förra boken.

Han och hans gamla partner Julia Wikman jagas för dåden och finner ingen annan väg än att lösa dem själva. Ett ganska klassiskt upplägg måste man säga. Intrigen är fylld av korruption och en högerextremistisk grupp har också en stor del i handlingen.

Även om Jesper Ersgård har gjort framsteg är det fortfarande en bit att vandra. Poliserna, nästa alla, är extremt obehagliga och råa. Även de båda huvudpersonerna. Jag hade önskat mig lite mer variation i persongalleriet. De onda behöver nödvändigtvis inte vara helt onda. Och det behövs åtminstone någon någorlunda god människa i handlingen. Dessutom börjar det bli tjatigt att i många deckare beskrivs alla chefer inom polisen som helt korkade och rigida.

NISSE SCHERMAN

Jesper Ersgård

Jesper Ersgård. Foto Charlotte Strömwall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22