I SKOTTLINJEN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Giuliana Sgrena
Fuoco amico 2006
Översatt av Margareta Zetterström
Leopard 2006

Giuliana Sgrena arbetade för den italienska vänstertidningen Il Manifesta när hon fördes bort av okända män vid en moské i Bagdad 4 februari 2005. En månad senare frigavs hon utan förklaring. Kidnapparna är fortfarande okända. På väg till flygplatsen i Bagdad besköts bilen de färdades i av USA-soldater och en italiensk officer dog medan både Sgrena och den andre mannen sårades.

Detta orsakade stor internationell uppmärksamhet eftersom Sgrena var – och är – en mycket känd krigskorrespondent. Då hon kidnappades hade hon just intervjuat flyktingar från Falluja. Det finn s misstankar om att USA inte ville att hennes uppgifter skulle publiceras. Staden jämnades nästan med marken vid attacken i november 2004.

I sin bok berättar Giuliana Sgrena mest om historien kring USA:s attack och om hur den upplevs av folket. Om sin egen kidnappning berättar hon lågmält men inte särskilt mycket.

HELGA LINDH

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22