I SISTA MINUTEN – En Sam Capra-thriller

Mar 22nd, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till I sista minutenAv Jeff Abbott
The Last Minute 2012
Översatt av Bo Samuelsson
Damm förlag 2013
ISBN 9789173518376, inb, 479 sidor

Har Jeff Abbott haft ett filmkontrakt i tankarna när han skrev den här romanen? Uppbyggnaden, personerna och vissa scener tyder på det.

Huvudpersonen Sam Capra får berätta i jag-form, liksom Mila, hans chef. Bipersonerna får vi följa 3:e person. De viktigaste av dem är Leonie, Fagin, Braun och Jack Ming.

Sams lille son har blivit kidnappad och han ska få tillbaka honom om han dödar Jack. Leonie saknar också ett barn och hon och Sam samarbetar. Vem som är vän eller fiende av alla personerna är man inte säker på, ett klassiskt Hitchcockgrepp.

Jeff AbbottSlagsmål är ett spänningsladdat inslag. Särskilt två är väl beskrivna.: Sams kamp mot ett par kvinnliga torpeder är full av noggranna beskrivningar av kroppsskador.

Mila får i jag-form berätta om sin bakgrund, och det avsnittet innehåller ett otal  målande våldsskildringar. Hon är från Moldavien och hennes syster har blivit lurad av människosmugglare att söka lyckan i väst. Hon hör inte av sig och Mila ger sig av för att leta upp systern. Det blir en blodig resa.

Man bör koppla bort tankar på trovärdighet när man läser. Sam kan, som den typiske hjälten, bli misshandlad och och skadad, men efter en dusch och klädbyte är han nästan som ny.

En bok full av fart och underhållningsvåld, som man förhoppningsvis snart har glömt.

Positivt är att Abbotts tack begränsas till åtta rader.

                                    BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22