I SHERLOCK HOLMES SÄLLSKAP

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Lars Strand
The Baskerville Hall Club of Sweden 2005

Lars Strand är en av Sveriges främsta Holmesskribenter och välkänd för DAST:s läsare. I detta nummer skriver han om en tidig detektivroman – Lutra – så han kan mer än allt om Holmes. Det visar han också i denna essäsamling där dock det mesta kretsar kring mannen från Baker Street, där några av inslagen tidigare publicerats i denna tid skrift samt i Holmesmagasinet The Moor. Mycket är dock tidigare opublicerat. Boken har en begränsad upplaga, finns inte i bokhandeln utan kan köpas (200 kronor) via info@Sherlockholmes.se

De som läst Strands alster i DAST vet att han är en noggrann och mycket kunnig forskare inom sitt område – som egentligen är flera områden. Här diskuteras om Holmes hade humor, när han egentligen var född och när han fick sin ”deerstalker”. Mössan var väl knappast någon förklädnad, men givetvis penetreras även sådana.

Det jag hade mest roligt åt var avsnittet om svenska översättningar. ”Emellertid har min hand tvingats af ett nyligen afsänt bref …” eller när Holmes påstår att det ”är en dumhet snarare än mod att vägra rekognoscera faran, när den är alldeles inpå en. Får jag besvära dig för en tändsticka?” Och många fler. The laugh is afoot.

Han berättar också om holmeska detektiver skrivna av andra än Conan Doyle. En svensk som gjorde försök var Karl Benzon med sin bok Detektivbragder. Arthur Morrison skrev med den äran om Martin Hewitt (finns på svenska) och det finns flera andra som lärt sig av Doyle – eller om det var Watson.

Jag läste boken med ett leende på läpparna – inte för att jag är överförtjust i Holmes och hans bedrifter, utan för att Lars Strand skriver så förbannat bra och har så breda kunskaper att förmedla.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22