I SANNINGENS NAMN

Nov 16th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till I sanningens namnAv Viveca Sten
Forum Förlag, 2015
ISBN 978-91-37-14189-3, 494 sidor

Åklagare Nora Linde ska gifta sig med sin Jonas i I sanningens namn, som är den åttonde boken i Viveca Stens framgångsrika serie Morden i Sandhamn, den lilla orten i Värmdö kommun i Uppland som samtidigt är lotsplats på norra sidan av Sandön och sommartid tummelplats för en hel del av ”det vackra folket” när midsommaren närmar sig. Men Nora har lite svårt att koncentrera sig på den kommande lyckan eftersom hon har tankarna bundna vid den komplicerade rättegången mot en man som bestulit sitt företag på stora belopp.

En bit från Sandhamn ligger den lilla ön Lökholmen där det pågår ett seglarläger. Där finns Benjamin som är son till en av dem som är iblandade i Nora Lindes stora rättsfall. Lägret har inte tillräckligt med ledare för att kunna ta itu med den mobbning som sker bakom fasaden som talar om gott kamratskap i ett klassiskt lägerliv. Dessutom är det någon som håller lägret under uppsikt. Plötsligt är Benjamin försvunnen och inget vet vart han kan ha tagit vägen, något som gör den unge lägerledaren förtvivlad. Har han verkligen skött sitt jobb? Borde han ha sett hur barnens lekar övergått till något annat och värre?

Försvinnandet gör att polis tillkallas och in i berättelsen träder Thomas Andersson vid Nackapolisen som förutom att han är utredare också är barndomsvän med Nora Linde. Sökandet efter den försvunne pojken leder till förklaringar där mobbningen och barn som lider av psykisk ohälsa, starkt beskrivet av författaren. Det blir mycket spännande och spänningen hänger kvar i de rättegångsscener där Nora som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten får visa upp sin yrkesskicklighet.

Vi som är vana vid att Stens händelseförlopp brukar vara rappa och snabba märker snart att hennes nya historia är mer eftertänksamt berättad, åtminstone den första hälften. Som alltid är miljöerna så väl beskrivna, på hennes raka och rättframma prosa, att även de som inte brukar häcka i Sandhamn med omnejd snart känner sig hemma.

I mitten av boken börjar historien bränna till och man läser allt snabbare för att få veta hur det ska gå och mot slutet slutar man nästan andas medan de små håren på underarmarna blir en ståpäls.

Trådarna knyts samman och livet blir återigen stabilt. För läsaren alltså …

Viveca Sten kommer framöver att uppleva spänning utanför litteraturen. Hon ska delta i frågesporten På Spåret i tv tillsammans med Milleniumförfattaren David Lagercrantz. TV 4 sänder femte säsongen av filmatiseringen av hennes böcker och i USA har man just släppt översättningen av I de lugnaste vatten, den första boken i serien om Sandhamn.

Dessa böcker har hon givit ut i serien om morden i Sandhamn:
2008: I de lugnaste vatten, 2009: I den innersta kretsen, 2010: I grunden utan skuld, 2011: I natt är du död, 2012: I stundens hetta, 2013: I farans riktning, 2014: I maktens skugga, 2014, och nu i år alltså I sanningens namn.

56-åriga Viveca Sten bor numera tillsammans med make och tre barn i Danderyd.BARBRO LINDBORG

Viveca Sten

Viveca Sten. Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22