I RISKZONEN

Oct 20th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till I riskzonen

Av Stella Rimington
At Risk 2004
Översatt av Bo Rydén
Damm Förlag 2008

När Stella Rimington, före detta chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI5, debuterar som thrillerförfattare måste handlingen kretsa kring något kontemporärt och vad är mer dagsaktuellt för en spionchef i England är terrorism?

I boken I riskzonen får den agentansvarig på MI5, Liz Carlyle, veta att en ”osynlig” tagit sig in i öriket för att begå en terrorhandling. En osynlig är farligare än allt annat eftersom det är en terrorist som är beredd att slå till mot sitt eget land. Så Carlyle sätts på hårda prov, hennes mål kan ju röra sig fritt inom och utom England. Och man vet inte var på det brittiska fastlandet som fienden tänker slå till.

Stella Rimington

Stella Rimington skriver förvånansvärt väl, i klass med landets stora spionförfattare, helt utan det byråkratspråk som man kunde vänta sig från en skrivbordsagent. Och det blir efterhand mycket spännande eftersom människorna i boken inte är pappfigurer utan tycks ha både kött, blod och känslor.

Stella Rimington föddes 1935 och började arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten 1965. Hon blev dess chef 1992 och var då första kvinna på den posten och dessutom den första chef vars namn blev officiellt. Efter pensioneringen 1996 skrev hon den självbiografiska boken Open Secret, som blev mycket uppmärksammad. I riskzonen är hennes första roman.

KARL HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22