I MULLBÄRSTRÄDETS SKUGGA

Oct 10th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till I Mullbärsträdets skuggaAv John Grisham
Sycamore Row, 2013
Översättning Kjell Waltman
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN 978-91-0-014167-7, inbunden, 541 sidor

Juryn, Grishamns debut, kom på svenska 1994 men var inte den första översatta boken av honom. Nu har han återvänt till den lilla stad i Sydstaterna där Juryn utspelade sig. Samma huvudperson som då blev en hyllad försvarsadvokat men som nu, några år senare, 1988, har ekonomiska problem eftersom Ku Klux Klan brände ner familjens hus och försäkringspengarna låter vänta på sig. Och han vill gärna stå i rampljuset igen.

Nu får han chansen. En mycket rik men udda man i staden hänger sig och har förberett både hur han ska hittas, hur han vill att begravningen ska gå till och hur kvarlåtenskapen ska fördelas. Han lämnar ett formellt korrekt men handskrivet testamente som upphäver alla tidigare och lämnar det mesta till sin svarta hemhjälp och till sin försvunne bror. Barn och barnbarn får inget.

Naturligtvis blir det process, testamentet överklagas, de snuvade arvingarna skaffar advokater som kan alla fula knep och rasfrågan är förstås ständigt aktuell.

Det blir mycket juridik som det brukar i Grishamns böcker, många rättegångsavsnitt och han lyckas hålla läsaren bunden nästan hela tiden. Den försvunna brodern är ett mysterium i sig, men allt får förstås sin förklaring på slutet och det är mer komplicerat än vad juristerna trodde.

Som svensk läsare är man glad för vårt rättssystem, men som rättegångsthriller passar ju det amerikanska utmärkt.

Spännande, välskrivet, bra porträtt av personer och småstad.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Grisham

John Grisham. Foto Bob Krasner

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22