I MÖRDARENS SPÅR + UTSTÖTT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Lynda La Plante
Prime Suspect 1991
Översatt av Anders Bellis
Wahlströms 1995

Cold Shoulder 1994
Översatt av Carla Wiberg
Richters 1995

För en tid sedan visade svensk public service-TV den engelska, prisbelönta serien Huvudmisstänkt med Helen Mirren som kriminalöverkommissarie Jane Tennisson, enda kvinnan på mordroteln. Det var en sällsport bra TV-deckare och boken som följt i dess spår. I mördarens spår, går inte av för hackor den heller. En del av nervigheten skapas av att boken byggs upp som ett filmmanus, korta intensiva scener som efterhand skapar en stark framåtrörelse. Det hela börjar med ett kvinnomord som Tennisson tar över efter en hastigt död och älskad utredare. Motståndet mot henne är kompakt och hon måste kämpa sig fram. Hennes idoghet avskys både på roteln och hemma hos pojkvännen. Skildringen av Tennisons vedermödor och av polisarbetets ständiga bakslag är spännande, mänsklig och överraskande – inte minst när man närmar sig upplösningen.

Utstött, skriven tre år senare efter verklig förlaga och med handlingen förlagd till Kalifornien. har likartade berättartekniska grepp. Här är huvudpersonen en kvinnlig alkoholiserad f.d . kriminalpolis som går ner sig än mer efter att i tjänsten ha skjutit en oskyldig yngling.

Hennes väg tillbaka får oväntad skjuts genom att hon blir inblandad i ett brott. Hennes kunnande behövs för att avslöja en seriemördare som härjar i Los Angeles.

La Plante väjer inte för det råa och brutala, men hon han ändå vara sentimental, nästan gråtmild i vissa passager, men allt är till för att öka berättelsens drivkraft. De styrmedel hon lärt sig under en framgångsrik karriär som skådespelerska, inom både scenteater och TV, vet hon att utnyttja.

KARL BERTIL JANSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22