I MIDNATTENS STILLHET

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

OMslag till I midnattens skugga

Av Denise Mina
Still Midnight 2009
Översatt av Boel Unnerstad
Minotaur 2009

Denise Minas nya kriminalroman, I midnattens stillhet, bjuder på stor variation, alltifrån farsliknande avsnitt a la Dario Fo till stort allvar. Till en början trodde jag att boken var en parodi på genren, men längre fram förstod jag att så inte var fallet.

Det är en lugn söndagskväll hos familjen Anwar, som bor i ett villaområde i utkanten av Glasgow. Trots den sena timmen ringer det på dörren och två män i 25-årsåldern, försedda med rånarluvor och skjutvapen, tränger sig in i huset när dörren öppnas. De frågar efter någon som heter Bob, men när ingen Bob anmäler sig, kidnappar de familjefadern Aamir, en skör äldre man och begär två miljoner pund i lösensumma. Tumult utbryter och den tonåriga dottern blir skjuten i ena handen. Inkräktarna försvinner med sin gisslan i en stulen och falskskyltad bil.

Kriminalinspektör Alex Morrow, som har god kunskap om hur det är att leva i detta medellösa medelklassområde, börjar omedelbart leta efter kidnapparna och deras offer, söka svaret på vem Bob är och vad som får utpressarna att tro, att en familj som Anwars ska kunna skaka fram två miljoner på en gång.

Personerna är trovärdigt skildrade, särskilt Morrow, som har det kämpigt både privat och i tjänst. Hon är rätt stursk och som enda kvinna i polishuset med en högre befattning, måste hon hela tiden strida för att behålla sin position.

Bokens handling är inte så märkvärdig och tempo tappas ett par gånger, men Mina har förmågan att skildra olika stämningslägen mycket bra. Det är svårt att hålla sig för skratt när hon framställer kidnapparna som ett par riktiga klantskallar. Det är däremot inte svårt att bli djupt berörd när gisslans otäcka minnesbilder från ett laglöst land i Afrika tonar fram. Mot slutet av boken finns en finstämd scen, där Morrow och hennes man försöker hitta tillbaka till varandra. Denna lilla episod vibrerar av undertryckta känslor och Mina har här åstadkommit en liten pärla.

Språket är livfullt och varierat; inte sällan vimlar det av svordomar men det hör väl till den här genren. Även denna gång är Mina läsvärd.

MONICA LINDSTRÖM

Denise Mina. Foto: Laurent Denimal

Denise Mina. Foto: Laurent Denimal

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22