I MAKTENS SKUGGA

Aug 14th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till I maktens skuggaAv Viveca Sten
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-14187-9, inb, 364 sidor

Detta är den sjunde boken från Sandhamn och med samma huvudpersoner. Och samma blandning av brottsutredning och personporträtt och relationer.

Här är det en svensk riskkapitalist, gift med en engelska och bosatt i London, som för att visa att han kommit upp sig låter bygga en enorm sommarbostad på Sandhamn. Han hamnar genast i konflikt med grannar och kommun, och relationerna till hustrun är ansträngda och de små barnen har han inte mycket tid för, utan det sköter den svenska barnflickan.

Och hans affärer är nu fokuserade på Ryssland, och det är ju som vi alla vet riskabelt, även om boken är skriven före den nuvarande Ukrainakrisen.

För att visa upp sig och få grannarna på sin sida låter han ordna ett stort inflyttningskalas. Efter kalaset börjar gästhuset brinna, och en död person hittas där. Så startar polisutredningen.

Det är många turer, och läsaren förstår förstås tidigt att detta inte kan sluta lyckligt.
Thrillermomenten skruvas upp efter hand.

Jag har inte läst alla Viveca Stens böcker så jag kan inte säga att denna är den bästa, men bra är den. Lättläst, spännande, miljö och människor har hon god hand med, och Sandhamn med omgivningar kan hon.

En invändning har jag, och det är titeln. Den för tankarna till något tyngre, makt i stat eller näringsliv, men här är det makten i hemmet och den egotrippade mannens överdrivna tro på sin egen makt som det handlar om. En väl så viktig makt, men skuggan faller mest över familj och andra i hans våld.

LEIF-RUNE STRANDELL

Viveca Sten

Viveca Sten. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22