I LITTERATURENS MITTFÅRA

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Ann Sterner
Makadam 2006

Litteraturkritiker har i alla tider sett sig innehavare av tolkningsföreträde i frågor gällande vad som är bra eller dålig litteratur. De tyckte inte särskilt bra om 1970-talet då bokklubbar växte sig starka och gav ”vanliga” svenska läsare ”vanliga romaner om vanliga människor”. Denna inriktning ansågs vara ett kommersiellt hot mot den goda litteraturen. Man har nu facit i handen. Lättare litteratur (Guillou, Marklund, utländska och svenska kriminalromaner, chick litt-böcker) dominerar bästsäljarlistorna. Enligt de gamla kritikernas definitioner är förmodligen förflackningen total. Ytterligare en anledning till eländet var att de fasta bokpriserna också avskaffades under 70-talet vilket ledde till tal om förlagskris.

Men bokklubbarna var värst och mest väsen blev det om Månadens bok, som med starka förlagsintressenter i ryggen hastigt blev den dominerande bokklubben.

I litteraturens mittfåra är Ann Steiners doktorsavhandling. Hon forskar och undervisar i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och en av hennes teser är att ekonomiska faktorer alltid varit den viktigaste faktorn när det gäller förlagens utgivning. Räknenissar (Guillous term) är alltså ingen ny yrkesgrupp.

Det är intressant läsning för dem – och de är inte så få – som känner för litteratur i alla dess former.

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22