I LILJORS SKÖNHET

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av John Updike
In the Beauty of the Lilies 1996
Översatt av Mats Hörmark
Forum 1998

Detta är en ohyggligt underhållande roman av en av Amerikas mest uppburna författare. Den är upplagd som en bred krönika och skildrar fyra generationer av en amerikansk familj, med början 1910 och avslutas 1990.
Titeln är ett citat från sången The Battle Hymn of the Republic där omkvädet i översättning blir hans själ marscherar vidare. Det är denna mänskliga själavandring Updike tagit fasta på i romanen. Det börjar med att pastor Wilmot påverkas av bl.a. Darwin och börjar tvivla så starkt att han lämnar sin kyrka, blir försäljare av uppslagsverk och trägen biobesökare. Den vita dukens gudomligheter ställs mot Bibelns dito från början för att efterhand blekna medan generationer vandrar vidare. En ättling blir filmstjärna och bryts ner, får en son som egentligen är ganska misslyckad.
Det är ingen stark framtidstro som ligger i botten. Snarast har Updike en mycket svart syn på tillvarons möjligheter. Det kan tänkas att författaren haft för avsikt att (som så många andra) skriva den ”stora amerikanska romanen”. Det lär ingen göra … Men det har ändå blivit en ”stor” roman som är oerhört läsvärd, till och med för dem som mest läser kriminalromaner.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22