I HUVUDET PÅ EN TJUV

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Ove Rosengren och Martin Viredius
Bokförlaget Langenskiöld

Kriminalromaner brukar sluta med att den skyldige grips av polisen och sedan får man inte veta mer om vad som händer med honom eller henne. Författarna Rosengren och Viredius berättat i denna bok om svensk anstaltsvård som förvaringssätt i en verklighet som inte ger dömda brottslingar värst mycket rehabilitering och sällan hjälper dem till insikt om mönstren bakom deras brottslighet och ger motivation till nya attityder.

Men de kommer inte enbart med klagomål på det som tycks vara stelbent bestående. Här finns en hel del idéer och förslag om vad som bör göras för att ett straff ska bli något mer än enbart inlåsning.

Ove Rosengren är intresserad av vidare befordrandet av humanistiska värderingar och har lång erfarenhet av fängelsearbete. Denna volym har han skrivit tillsammans med journalisten Manin Viredius som arbetat på Hasselakollektivet. Hans Bergvik, före detta chef på kriminalvårdsanstalten i Gävle, säger i förordet att I huvudet på en tjuv är en utmärkt lärobok för personal på fängelser. Jag tycker nog att boken har sitt värde även för en intresserad allmänhet.

LENA JEPPSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22