I HERRANS NAMN

Jan 26th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till I herrans namnAv Johan E. Sköld
Förlaget Orda 2012
ISBN 9789174970067, inb, 466 sidor

Johan E. Sköld debuterar med en Norrtäljedeckare i Maria Langs anda. Det är i grunden en pusseldeckare, men eftersom den närgånget skildrar polisens utredningsarbete är det också en polisroman. Att skådeplatsen är en internatskola gör boken än mer inspirerad av både Lang och diverse brittiska författare.

Johan E SköldHuvudpersoner är poliserna Germund Askerfeldt och Viveka Svinhufvud. Man får följa deras arbeta med att lösa de blodiga mord som inträffar på den religiösa skolan Charlottenberg. En ung kvinnlig elev blir mördad. Fler offer påträffas. Poliserna upptäcker att allt inte är som det borde vara på skolan. Flera av både lärarna och eleverna lever inte efter de stränga regler som finns där.

De båda poliserna är till en början som hund och katt men naturligtvis mjukas detta upp i takt med att de tvingas samarbeta i utredningen. På det hela taget är detta en ganska trevlig klassisk deckare. Men den är på tok för lång, det hade räckt med hälften. Efter ett tag får jag därför en akut längtan efter upplösningen. Denna typ av böcker vinner inte på att segdragas.

Att förlägga intrigen på internatskolan är bra tänkt, det var ett tag sedan man läste en sådan svensk deckare. Det är bara i brittiska TV-serier som man blir matad med sådana miljöer. Historien är fantasifullt broderad, men författaren sviktar lite i relationsbeskrivningarna.

Jag läser gärna en uppföljare i samma stil. Det är en trevlig omväxling mot alla blodiga actionthrillers.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22