I HENNES BLICK

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Theodor Kallifatides
Bonniers 2004

Detta är Kallifatides tredje bok om kriminalkommissarie Kristina Vendel vid Huddingepolisen. Hon är filosofiskt skolad och i likhet med författaren inte ointresserad av sex. I en tidigare recension i DAST har Kallifatides kallats ”gubbsjuk” men det är kanske inte helt sant. Läser man noga placerar han in sexscenerna i ett större sammanhang, åtminstone kan man tolka det så om man är välvillig. Intrigen rör sig kring olaga organhandel och allt börjar bland hästarna på travbanan Solvalla i Stockholm där en ryss skjuts av en kvinna som skulle kunna vara utredarens dubbelgångare.

Det är orättvisorna – både för enskilda personer och i ett vidare perspektiv – som utgör romanens drivkraft. Enligt den gängse dramaturgin (som Kallifatides dock vinnlägger sig om att omskapa i viss mån) blir huvudfiguren indragen i dramat på ett mycket personligt sätt.

Kallifatides är snabb (inte kvick) när det gäller att hastigt skapa pregnanta personporträtt som han också fyll er med liv trots att han använder sig av mönster som går i svartvitt. Och slutet kan få vem som helst att höja på ögonbrynen. Hur vågar karln?

Svaret är att en berättare vågar det mesta.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22