I HADES KÄFTAR

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Steven Saylor
Arms of Nemesis 1992
Översatt av Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2006

Att dimpa ner i Rom 72 f Kr. blir en resa i tiden. Vi möter Gordianus, nyss väckts av sin stumme adoptivson Eca. Han har svårt att slita sig ur bädden och lämna sin sköna Bethesda, slavinnan han levt med i många år och som sköter hans hushåll och håller ordning på de övriga slavarna. Hon är en pärla.

Gästen visar sig vara en Marcus Mummius och han ska hämta Gordianus, ”Hittaren” kallad, för att han ska lösa en svår uppgift. Vart, varför och till vem får han inte veta, men fem gånger sin vardagliga lön blir hans belöning om han lyckas. Lockande. Vad kunde han inte göra med det silvret? Kan det vara värt att lämna den varma bädden och sköna Bethesda?

Han tar med sig sonen Eco och ger sig ut på en farofylld resa på galären ”Furien”. Där tar han se hur skeppets ”motorer”, slavarna, får slita. Roddarna lever i en miljö som stinker av urin och träck. Deras mat är den allra enklaste men håller dem vid liv.

Gordianus ser vad hans son kunnat hamna i om han inte blivit adopterad. Han känner stor kärlek till den lilla intelligenta pojken.

Resan blir skrämmande med ett piratanfall, som visar sig vara ett sätt att skrämma och sätta de redan uttröttade slavarna i högsta tempo.

Gordianus hade redan gissat att Baiae var platsen för målet på resan. Där hade den multirika Marcus Lucius Crassus sitt säte och hans hus var ett av de bästa strandhusen. Vem kunde annars ha bekostat denna enormt dyrbara resa för att få ett svar på vad, undrade Gordianus?

Väl framme vid Baiae förs han och Eco till ett hus där de tar se ett fruktansvärt tilltygat lik, Lucius Licinius, husets herre, men inte dess ägare. Det ägs nämligen av kusinen Cassus. De kunniga känner mannen och vet hur det fungerar i det gamla Rom.

Boken ger en sträv känsla av hur politiker utnyttjade sin makt även då. Inget nytt under solen så att säga. Och visst är det en spänning han ger oss i forntid.

MARGARETA MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22