I GRUNDEN UTAN SKULD

Mar 25th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till I grunden utan skuldAv Viveca Sten
Forum 2010

I denna tredje Sandhamnsdeckare finns samma huvudpersoner som tidigare (och i avslutningen kan vi vänta på ytterligare). En ung kvinna försvinner spårlöst, men till vintersportlovet gör några barn en förfärande upptäckt: en begravd arm.

Det är naturligtvis den försvunna kvinnans arm, och polisen får åter ta itu med fallet och avskriver att hon begått självmord.

Parallellt med handlingen 2007 (författaren ber om ursäkt för att den vintern inte var så kall som i boken, men bokens vinter är ändå inte lika kall som årets verkliga) finns kapitel med en berättelse från 20-talets Sandhamn. Naturligtvis förstår läsaren att detta har med dagens händelser att göra, men Viveca Sten lyckas med att dölja detta intill slutet.

Den historiska delen känns mer levande, med väl så trovärdiga personer som dagens Sandhamnsbor. Hon skriver också i sitt efterord att hon fascinerats av öns historia och utifrån en del läsning fantiserat ihop den berättelsen. Även dagens mordberättelse är förstås skapad i hennes fantasi, men där lyckas hon inte skildra människorna lika fängslande.

Men berättelsen är lagom spännande, huvudpersonerna sympatiska men schablonartade, och utredningen och polisens arbete känns trovärdigt.

Det som bekymrar mig mest är dock hur befolkningsutvecklingen ska bli om hon fortsätter med att låta dödsfallen inträffa på denna relativt isolerade plats.

LEIF-RUNE STRANDELL

Viveca Sten. Foto Peter Jönsson

Viveca Sten. Foto Peter Jönsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22