I FYRVERKERIERNAS TID

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Anders Norborg
Leopard förlag 2007

Anders Norborg gör det inte lätt för läsaren. Han har valt att ge romanen formen av en webbdagbok, vilket gör att hans berättarjag noterar allt, stort som smått. Vissa dagar dominerar trivialiteterna och upprepningarna blir många.Det blir tjatigt att läsa om att han börjar dagen med att gå ut för att handla frukostbröd.

Boken presenteras i baksidestexten som en thriller, men man får vänta tvåhundra sidor innan det spänningsinslaget dyker upp. Lyckligtvis roades jag under den långa vägen dit av den levande skildringen av Söder och dess gator; många (alla?) affärer och krogar är hämtade ur verkligheten och detta skapar förstås en stark närvarokänsla.

Berättarjaget är statstjänsteman i något departement – vilket nämns inte. Han har i uppgift att göra en utredning, om vad framgår inte. Han har lyckats få så lång tid på sig för arbetet, att han kan ägna som det tycks obegränsad tid åt privata angelägenheter.

Till en början tycktes mig berättaren ganska sympatisk, en framgångsrik byråkrat med många vänner, ett äktenskap på sparlåga men i stället ett par älskarinnor. I bokens senare del vittrar hans värld sönder. Han tvingas kompromissa för att få favörer i tjänsten. Äktenskapet spricker. Älskarinnorna försvinner. Kamratgänget från skoltiden, ”De fyra musketörerna”, splittras. Deras vänskap var också delvis ett sken. Till slut tycks hela hans tillvaro ha byggts på livslögner.

Trots de många sidorna och det mörka slutet är mitt intryck av romanen positivt. Avklädningen av berättarjaget är intressant att följa. Han själv verkar helt aningslös om vad som hänt. Han tror på sig själv ända till slutraden.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22