I FLYKTENS SKUGGA

May 19th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till I flyktens skuggaAv Stefan Nilsson
Hoi Förlag 2013
ISBN 9789186775452, inb, 442 sidor

Stefan Nilsson är sportreporter på GT/Expressen. För drygt tjugo år sedan åkte han på ett jobb i Albanien och blev mycket intresserad av landet. Han har sedan rest dit på många biståndsresor och har därmed blivit något av albansk expert.

Sina kunskaper har han förvaltat väl. Bokens beskrivning av en diktatur som skall försöka förvandla sig själv till en demokrati är det som bär berättelsen framåt. Att få läsa om den vanliga befolkningens umbäranden och om de som försöker suga det mesta ur den fattiga befolkningen är mycket engagerande och intressant.

Huvudpersonen heter Kreshnik och han flyr som ung från diktaturen och hamnar så småningom i Göteborg där han blir polis. Men han glömmer aldrig sin värsta plågoande i Albanien, Shaqir Goci, som han anser bära skulden till sin fars död. Kreshnik bärs framåt av hatet till den albanske maffialedaren och tar tjänstledigt från den svenska polisen för att i samarbete med sina kollegor i Albanien försöka sätta dit skurken.

Stefan NilssonJakten på brottslingen är ganska banal och naivt beskriven och har ingen större trovärdighet. Det har emellertid berättelsen om det albanska folket och Kreshniks familjs fattiga liv. Författaren fångar på ett utomordentligt sätt svårigheterna som en nybliven demokrati har att frigöras sig från de gamla diktatoriska banden.

NISSE SCHERMAN

Jag har inga invändningar mot Nisses bedömning men skulle vilja lägga till några reflektioner. Stefan Nilsson är alltså kvällstidningsjournalist och därmed skolad i att vara kortfattad. Ibland blir det alltför kortfattat.

Vi brukar mestadels klaga på att många böcker nuförtiden är för pratiga och alldeles för tjocka, men här finns faktiskt ett skeende som skulle kunna bli en trilogi. Författaren pendlar i sitt skrivande mellan ett “journalistiskt” refererande och avsnitt som ger mer känslomässigt kött på benen, mer gestaltande. Jag skulle önska att hela berättelsen hade varit sådan.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22