I FARAOS ARMÉ

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Recension

Av Tobin Wolff
In Pharaoh’s Army 1994
Översatt av Kerstin Gustafsson
Nordstedts 1991

Den unge amerikanen tar värvning och eftersom året är 1961 hamnar han förstås i Vietnam. Man suckar lätt och tror sig veta vad som komma skall – ännu en variant på temat hjälte/buse i Sydostasien.

Men fel tar man: visst är huvudpersonen både hjälte och buse men en person med själ, hjärta, nerver och obeslutsamhet. Det är just oförmågan att fatta självständiga beslut som gör att han tar officersexamen och strax före Tetoffensiven 1968 blir rådgivare i en sydvietnamesisk artilleribataljon. Han skildras som en komplex människas försök att hantera en komplicerad situation och blir därmed mycket intressant att läsa om.

Det är inte så ofta man har anledning att höja en översättares insatser till skyarna, men här är det motiverat. Kerstin Gustafsson har verkligen lagt manken till för att förvenska den amerikanska krigarslangen utan att skapa ett löjets skimmer över den och utan att göra den nutidsmässigt korrekt i politiskt avseende. Tack för det!

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22