I DÖDEN DINA MÄN

Oct 14th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till I döden dina män

Av Niklas Ekdal
Forum 2008

Jag har alltid varit förtjust i konspirationsteorier eftersom det ofta är sådana som får fantasin att börja flöda. Tydligen anser Dagens Nyheters förre politiske redaktör detsamma, det är i alla fall en misstanke man får efter att ha läst hans debutthriller I döden dina män. Men han kan inte helt lägga fakta på hyllan. I likhet med Jan Mårtenson och i viss mån Jan Guillou och Dan Brown tryfferar han sin text med olika kulturnotiser medan han med stormsteg ilar fram i en intrig som tycks röra varje större katastrof som drabbat Sverige sedan hundratals år tillbaka.

Ibland måste man hejda sig och fundera över om allt detta verkligen kan vara möjligt – men det är det ju, åtminstone för en spänningsförfattare, till och med en som debuterar i genren efter att i åratal varit tvingad att föra fram sansade åsikter på en ledarsida.

Det här är en spännande skröna med roliga personer och ett synsätt som emellanåt påminner om Åsa-Nisse. Vad skulle inte han, Klabbarparn och Ragnar Frisk ha gjort med en överväldigande muslimsk homosexuell, en översexuell journalist och en suspenderad snut utan luktsinne? Antagligen sin första barnförbjudna svartvita rulle.

Det här är inget klander (åt något håll) för Ekdal har en tät story på fötterna när han säger ”Börja inte förrän jag säger börja, börja!” Fast det är inte så mycket småfolk med. Ibland blir det fars, roligare fars än de gamla franska man kan se på tiljan. Är det en parodi på James Bond och Da Vinci-koden? Jag vet inte, och struntar högaktningsfullt i det också. Ekdal har förstått att fabulera och underhålla. En del av ”faktarutorna” är också underhållande trots att de drar ner tempot. Mest spännande är det när författaren beskriver hur en stridsspets ska forslas till väst från Pakistan.

Niklas Ekdal

Man kan tro att Ekdal helt struntar i konventionerna. Men lite igenkänningseffekt bjuder han på – den kvinnliga kriminalare har det trassligt med maken därhemma. Hon (och fler i boken) är dessutom hejare på att lösa gåtor och jaga bovar. Man blir nästan ung på nytt och måste kolla om I döden dina män har grön rygg.

Skoj, skoj – spännande, spännande!

Kom snart tillbaka, Ekdal.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22