I DÖD OCH LUST

Oct 14th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till I död och lustAv Elizabeth Haynes
Under a silent moon, 2014
Översättning Peter Landelius
Lind & Co, 2014
ISBN 978-91-7461-275-2 , inbunden, 388 sidor

Elizabeth Haynes, f.d. utredare inom engelsk polis debuterade 2011 med en prisad rysare, Into the Darkest Corner. Den svenska översättningen Glöm inte att låsa kom ut 2013.

På sin hemsida berättar hon stolt att hennes böcker nu finns i 30 länder och på över 20 språk. Man hoppas då att det är något alldeles extra med denna författare.

I död och lust är en regelrätt polisroman även om den allvetande berättaren med jämna mellanrum byter perspektiv och placerar läsaren hos de misstänkta och i deras tankar. Dramat utspelar sig i en liten by med centralorten Briarstone, i Eden county, någonstans i England, vilket förstås osökt för tankarna till Stephen Booths välbekanta och lika fiktiva Edendale.

Tyvärr finns det inte lika mycket miljö- eller naturskildring som hos Booth, vilket gör historien lite torr. Författaren försäkrar på försättsbladet att ”Boken är utformad som en verklig mordutredning…”. De många vittnesprotokollen verkar autentiska och kan ibland vara nog så intressanta, men bromsar upp flytet i berättelsen. Särskilt trögt kan det bli med långa rapporter om mobiltelefoni, hade hellre önskat mig en sammanfattning.

Några lustigheter för en svensk läsare är att huvudaktörerna inom polisen, som heter Lou och Sam visar sig vara kvinnor i likhet med traktens domare, som heter Jan, men dessutom kallas Boris. Byn heter till råga på allt Morden, vilket också kan förvirra, åtminstone när namnet kommer först i en mening.

Tre brott i den lilla byn sker ungefär samtidigt. De visar sig snart höra ihop. Två familjer med stora egendomar drabbas av ond bråd död och en familjefader misstänks för narkotika- och människosmuggling. Erotiken frodas både hos polisen och de två familjerna i den mycket lilla byn. Passion och svartsjuka verkar duga som mordmotiv, men allt är inte lika enkelt som det ser ut.

Ett antal dramatiska situationer får berättelsen att ändra kurs flera gånger men når till slut sin (förväntade?) klimax, kanske en smula abrupt. Något alldeles extra blev det inte för mig, men I död och lust är, trots viss brist på miljö och natur, ändå en underhållande blandning av engelsk by, kinky sex och gedigen polisroman.

BERIT ENGDAHL

Elisabeth HJaynes

Elisabeth Haynes. Foto Ryan-and-Jo-Photography

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22