I DJUPT VATTEN

May 30th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till I djupt vattenAv Paula Hawkins
Into the water, 2017
Översättning Hanna Svensson och Jimmy Hofsö
Massolit förlag, 2017
ISBN 978-91-87783-8, inbunden, 432 sidor

Jag blev väldigt fascinerad av Paula Hawkins debut Kvinnan på tåget. Inte bara jag, väldigt många andra. För säkerhets skull har jag avstått från att se filmatiseringen.

Där fick vi en historia berättad ur en opålitlig persons perspektiv, och det blev många oväntade vändningar.

Nu får vi många olika perspektiv från alla de inblandade personerna i den lilla byn. Alla tycks ha hemligheter, för varandra och för oss. Vi förstår tidigt att här finns det saker som hänt, en eller flera gånger, nyligen och för länge sedan. Det är skickligt och pedagogiskt tydligt hur vi feltolkar varandra, om inte hela tiden så alltför ofta. Hade alla bara berättat vad de visste och vad de trodde så skulle deras liv ha blivit mycket bättre och lättare. Men förstås hade det inte blivit någon bok.

Handlingen i korthet: en kvinna hittas död, rimligen självmord, och hennes syster kommer till byn, till deras gamla barndomshem, för att ta ansvar för den femtonåriga dottern. Men systrarna har inte setts eller talat med varandra på många år.

Den döda hittas i Häxdammen, en del av floden som slingrar sig i trakten, i norra England nära Newcastle. Här har fler kvinnor dött, och dammen har sitt namn från den medeltid då man testade häxor där, om de flöt var de häxor, om de sjönk var de inte det, men oftast drunknade.

Den döda kvinnan var sysselsatt med att skriva en bok om alla dem som dött i floden, något som verkligen inte gillas av de boende i byn, där flera har anknytning till dem som dött.

Den enda utomstående, utan kunskap och kontakter i byn, är en kvinnlig kriminalassistent, som undrar allt mer över vad som döljs.

Vi läsare får allt fler glimtar av de gamla hemligheterna, men vi förstår också att det som många tror inte är sanningen.

Det är en intelligent sammansatt historia, med gradvisa avslöjanden men ännu mer hur olika personers tolkningar av verkligheten påverkar både dem och oss läsare. Vi kan gissa vad som ligger bakom utsagor eftersom vi också får veta vad de tänker, men författaren lurar både personerna och oss.

Inte så mycket action, men en bladvändare. Och vi lär känna många personer och inser hur många olika nivåer en ”vanlig” människa har.

Jag imponeras av hur författaren kan komma med sin andra bok, lika spännande och komplicerad som den första, men med ett helt annat sätt att berätta. Ser med spänning fram mot den tredje.

LEIF-RUNE STRANDELL

Paula Hawkins

Paula Hawkins. Foto Alisa Connan

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22