I DIN HIMMEL

Mar 11th, 2019 | By | Category: 2019-03 mars, Recension

Omslag till I din himmelAv Ulla Bolinder
Books on Demand, 2019
ISBN 9789177853176, Inbunden, 320 sidor

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Ulla Bolinder förtjänar mycket större uppmärksamhet för sin böcker än hon får. Trots att hon nu ger ut sin femtonde bok finns inte hennes namn i mångas medvetande.

En alldeles egen och särpräglad stil kännetecknar henne. Hennes första böcker var uppbyggda av olika dokument. Det kunde vara förhörs-, domstols- och polisprotokoll. Det kunde vara brev, tidningsartiklar och officiella skrivelser.

Så småningom började författaren använda sig av olika berättarröster. Varje karaktär, stor som liten, fick framföra sin historia. Allt blandades till en mix som förde handlingen framåt.

Ulla BolinderI den här boken återfinner man allt det tidigare, men också ett nytt genialiskt grepp. Huvudpersonen, polisen Ann-Catrin Friberg, för en inre monolog riktad till en tidigare avliden kollega. Det enkelriktade samtalet, som får ta stor plats, blir till ett berättarsätt jag aldrig träffat på tidigare.

En kvinna misshandlas, våldtas och mördas. Misstankarna riktas mot en oavslöjad serievåldtäktsman, ”Tunnelmannen”, som har härjat i staden en tid. Men Ann-Catrin tvivlar, han har ju aldrig mördat något tidigare.

Läsarna får genom författarens originella teknik veta mer och mer fram till avslöjandet. Kanske är det lite för lätt att under resans gång allt för tidigt avslöja mördaren. Som helhet är det ändå en spännande historia med ett stort bladvändarsug.

Författaren låter också sin huvudperson vara en skarp samhällskritiker. Mot slutet av boken tar sig den kritiken formen av ett mindre angrepp på några andra författare för deras resvanor och deras sätt att bemöta kritik mot detta. Uthängningar av författarkollegor är inget jag personligen vill läsa. Även om deras namn var förvanskade hade jag inga problem med att identifiera dem. Det tillför absolut ingenting till den i övrigt intressanta intrigen. Tvärtom. Det drar bara ner totalintrycket.

Jag ser ändå fram emot flera underfundiga sätt att berätta i Ulla Bolinders kommande böcker.

NISSE SCHERMAN

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22