I DET HELIGA RYSSLANDS TJÄNST

Mar 30th, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Av Vladimir Sorokin
Den opritjnika 2006
Översatt av Ben Hellman
Norstedts 2008

Boken utspelas år 2027. Ryssland är åter ett självhärskardöme, isolerat från västvärlden. Yttre och inre fiender bekämpas skoningslöst av ”opritjnikerna”, säkerhetstjänsten.

Vi får följa en dag i opritjnikern Andrej Danilovitj Komjagas liv. Han och hans säkerhetskolleger kör omkring i röda mercor och övervakar ordningen. Bara detta är en absurditet. Sorokin driver med läsaren och sitt eget land. Satiren är giftig och vansinnig. Som att allt har återgått moraliskt sett till Ivan den förskråckliges tid. Inledningen av boken börjar med att mobilen väcker Komjaga. Det är inte en trudelutt som spelas upp utan en inspelning av när en ståthällare torteras. Först hörs ett piskrapp följt av ett skri. Därefter åter ett rapp och ett stön. Ett tredje rapp, en rossling. Som Sorokin uttrycker det: Det är musik som kan väcka en död.

Den här dagen ska ett adelsgods intas. Alla tjänare körs ut, adelsmannens barn vidarebefordras till ett hem för lämplig uppfostran, adelsmannen hängs och alla säkerhetsmännen våldtar adelsmannens hustru. Och nöjda far de därifrån i sina röda bilar. Han besöker en gudstjänst, en festkonsert, en spåkvinna och iakttar en offentlig prygling. Allt med samma goda humör.

Det här är en bok som grymt och elakt spelar upp eller speglar dagens ryska samhälle genom att förflytta sig 15–20 år framåt i tiden. Samtidigt är det en bok i Kallocains och 1984:s anda. Men betydligt djävligare och sjukare. Det framtida samhället där det äktryska glorifieras. Satiren firar triumfer.

I det heliga landets tjänst borde alla och envar läsa. Att Sorokin är hatad av makthavarna i Ryssland behöver ingen sväva i tvivelsmån om. När skrivs en motsvarande bok om USA? De som skrivits om landet i väster är västanvindar jämfört med I det heliga Rysslands tjänst.

Det är ett härligt, mustigt och fantastiskt språk med ordsaltomortaler och fantasi utan dess like. Köp den, läs den, det här är en blivande klassiker.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22