I DET FÖRDOLDA

Apr 5th, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Jan-Sverre SyvertsenAv Jan-Sverre Syvertsen
Översatt från norskan av Per Olaisen
Pirat 2008

Tsunamin i Sydostasien på annandag jul 2004 orsakade över 200.000 människors död. Bland annat drabbades en hel del turister i Thailand och på Sri Lanka.

Katastrofen visade på handlingsförlamning och kaos när svensk byråkrati skulle organisera undsättningen för de svenska turisterna i Thailand.

Likadant var det i Norge. Jan-Sverre Syvertsen berättar i sin nya roman I det fördolda om ett norskt UD som togs på sängen av tsunamin. När den svenske utrikesministern efter tsunamilarmet gick på teatern så var hennes norske kollega på semester.

När så två norska ambassadörer, i Reykjavik respektive Wien, mördas söker polisen efter gemensamma nämnare och det är då den norska hanteringen av tsunamin kommer upp till ytan på nytt.

Lisa Lunde och William Horgen heter Oslopolisens utredare. Lisa tar också hjälp av psykologen Sander Mörk för att hitta en gärningsmannaprofil.

Kan det vara så, frågar polisen en representant för stödgruppen åt tsunamianhöriga, att någon i gruppen kan hysa ett sånt agg mot UD att de går så långt som till mord?

Jan-Sverre Syvertsen lägger ut flera spår och handlingen fortskrider i UD-kretsar där intriger och social ställning betyder allt och bara klättringen uppåt räknas. Det är vackra människor med vackra hem, stilmöbler och korrekt klädsel. Fasader.

Syvertsen skriver bra. Språket flyter och berättelsen bärs fram av många snabba scener som läsaren med lite egen tankemöda får knyta ihop. Våldet är nedtonat och stora blodfläckar skulle ändå inte passa in i den sobra miljön. Nä, fy.

Sander Mörk är nöjd med sin ställning som överklassterapeut men längtar efter något riktigt kriminalfall att jobba med. Lisa Lunde bär omkring på sin egen familjetragedi. Båda är sökare och lite vilsna i sina egna till synes rätt lyckade liv.

Den efterbörd som virvlar runt i huvudet på mig när jag slår igen boken blir:
Den norska säkerhetstjänsten måste ha ett litet helsike om det är så lätt att locka norska toppdiplomater, män som kvinnor, med sex.

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22