I CIRKELNS MITT

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Dan Brown
Deception point 2001
Översatt av Ola Klingberg
Albert Bonniers 2005

Det här är en roman som skrevs tidigare än Da Vincikoden och därför slipper man – guskelov höll jag på att skriva – den irriterande professor Langdon. Här huserar i stället omvärldsanalytikern Rachel Sexton vid amerikansk underrättelsetjänsten. Presidenten ligger risigt till i opinionsundersökningarna. Nånting måste göras och plötsligt händer det, som reklamfilmen gör gällande. En satellit från NASA hittar ett otroligt fynd begravt djupt i arktisk is och presidenten skickar iväg Rachel för att verifiera fyndets värde.

Efter svårigheter kommer Rachel fram till att alltsammans är en bluff och nu börjar stora jaktkarusellen. Alla jagar visserligen inte alla, men nog är det snudd på. Samma sak upprepas till förbannelse och så småningom påminns man också om att Rachel har en fobi. Överraskningarnas överraskning. Det hör ju för fan till, mister Brown. Har du glömt det från dina tidigare böcker som är skrivna senare?

Här är det inte teologi och angrepp på katolska kyrkan som hamras in. Hamrandet handlar om alla de lystiga prylar som annonseras ut i Guns & Ammo.

Huvudpersonerna hamnar i makalöst farliga situationer, men upplever läsaren att de riskerar att göra sig illa? Icke. Blir det spännande då? Icke!

Brown skriver inget vidare men Ola Klingberg översätter bra. Karlen är bättre på svenska än på amerikanska.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22