I BARMHÄRTIGHETENS NAMN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Julie Garwood
Mercy, 2001
Översatt av Anna Sandberg
Forum 2005

Den röda tråden i Julie Gerwoods I barmhärtighetens namn är en kärlekshistoria: Juristen Theo Buchanall, som utreder organiserad brottslighet, blir akut sjuk på en fest, men räddas till livet av den vackra, charmiga och skickliga kirurgen Michelle Renard. Deras vägar korsas ånyo då Theo som av en händelse beger sig till den lilla sydstatsstad där Michelle är född och dit hon återvänt för att bygga upp sin praktik. Praktiken genomsöks och vandaliseras, synbarligen av några ungdomar från trakten. Theo fattar emellertid misstankar, van som han är att läsa av kriminalitet.

I sidointrigen löper det brottsliga inslaget: fyra män som inledde sin kriminella karriär på high school kallar sig Bruksklubben. Bedrägeri är deras affärsidé, men när historien börjar, begår de sitt första mord. Olyckligtvis kommer Michelle i deras väg, och de två historierna vävs samman. Bruksklubben får korn på att det år hon som av misstag fått det brev som är av yttersta vikt för dem. Här startar förstås jakten, och Theo – hjälten – får rika tillfälten att rädda den kaxiga, men i grunden behövande Michelle – hjältinnan.

Efter endast en mindre antal sidor har läsaren förstått att boken uppträder under falsk varubeteckning: Det här är en Mitt Livs Novell förklädd till deckare. Den skämtsamma tonen, det käcka tilltalet, den modiga men oförståndiga hjältinnan som måste räddas från sig själv och sin eget omdöme, schabloniseringen av relationerna – alla är virriga men knipsluga och varmhjärtade alligatorerna, fukten och de originella människorna allt samspelar för att visa oss att Julie Garwood bara sökt sig till den lukrativa deckarmarknaden för att få avsättning för sin barnsliga och schabloniserade historia. Det här är en gökunge.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22