I ARNS FOTSPÅR

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Lennart Utgren, Dick Harrison & Uno Södervall
Pirat 2002

Sorgligt nog har redaktionen inget riktigt kaffebord, för detta är en coffeetable book och en verkligt vacker sådan. Efter ett mycket intressant förord av Jan Guillou, där han steg för steg berättar om hur han värkte, och gladdes fram sin riddarsaga om Arn Magnusson förklarar historiedocenten och den Augustbelönade Dick Harrisen om Västra och Östra Götalands medeltida utveckling och har också en del både kritiska och välvilliga sneglingar åt Guillous trilogi.

Nu när det nutidshistoriska ”kriget” mellan Uppsala och Skara övergått i vapenvila är det intressant att märka hur svallet efter Dag Stålsjös TV-program från 1980-talet får allt större tyngd. Det tycks ha uppstått närmast koncensus i frågan om var det svenska riket har sitt ursprung. Släng dig i väggen. Uppsala kan man säga nu efter Harrisens forskning och Guillous på forskning baserade fantasi. Det kan tilläggas att boken är rik på bilder, vackra sådana av fotografen Lennart Utgren, informativa teckningar av Bo Södervall och romanriska riddarmålningar av Kaj Wistbacka.

En vacker, lärorik och förbaskat intressant kaffebordsbok, alltså.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22