HUSET VID HAVETS SLUT

May 25th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Huset vid havets slutAv Elly Griffiths
The House at Sea’s End 2011
Översättning Gunilla Roos
Minotaur 2011
ISBN 978-91-85419-59-3, 304 sidor, inbunden

Det är ett intressant och trevligt persongalleri som Elly Griffiths har skapat. Detta är den tredje boken om arkeologen och rättsarkeologen Ruth Galloway, poliskommissarie Harry Nelson, druiden Cathbad och ytterligare ett antal arkeologer, poliser, makar och vänner.

Läsaren får verkligen lära känna dem, och även om man som jag kommit rätt in i den tredje boken får man glimtar av vad som hänt i de tidigare som ger relief åt nutiden.

Om personerna är trevliga är miljön mindre inbjudande. Norfolks kust äts sakta men säkert upp av havet. Huset Sea’s End ligger numera med bara en meter gräsmatta från stupet, och myndigheterna vill riva.

Nedanför, på stranden, finner en grupp arkeologer som undersöker erosionens effekter sex skelett. Man tar reda på dem, undersökere och finner att detmåste v ara tyskar, skjutna under andra världskriget och medvetet gömda här tills erossion och tidvatten för fram dem.

Talar ryktena om en tysk invasion, ett försök i alla fall, sant? Polisen intervjuar de få som fortfarande lever som var med i hemvärneet på den platsen. En man berättar om en blodsed och muttrar ”Lucifer”.
Han är gammal och dör. Samtidigt dör den andra från hemvärnsgruppen. Naturliga dödsfall? Polisen börjar misstänka att allt detta hänger ihop.

Personliga relationer i nutid och förr spelar lika stor roll som polisutredningen. Och båda trådarna är lika spännande: hur ska författaren få ihop det på slutet (som blir våldsamt).

Hon skriver i presens, något jag brukar ogilla, men lyckas skapa en käsla av att vara med i hela skeendet, i nutid, inte återberättat. Jag har inte jämfört originaltexten men översättningen ligger inte emellan läsningen och upplevelsen.

Det kommer alldeles säkert minst en bok till om dessa personer. Jag ska läsa den också!

LEIF-RUNE STRANDELL

Elly Griffiths

Elly Griffiths vid kusten. Bilden från hennes webbplats: http://www.ellygriffiths.co.uk/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22