HUR MÅNGA GÅNGER KAN MAN DÖDA EN MAN?

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Raymond Paredes-Ahlgren
Bokförlaget DN 2001

Den 11 september för 28 år sedan störtade general Augusto Pinochet Chiles valde president Salvador Allende. En kupp som gjorde stora delar av omvärlden rasande. På klippen följde en människoslakt av ett oanat slag.

Svensk-chilenaren Raymond Paredes-Ahlgren förlorade sin far i utrensningarna. Läkaren Eduardo “Coco” Paredes, gift med svenskan Eva Ahlgren, var säkerhetschef hos Allende och var en av dem som försökte försvara Monedapalatset i Santiago och efteråt “försvann” han i likhet med så många andra. Robert och hans mor flydde landet. 1995 hittades “Coco” Paredes lik i en massgrav och man kunde utläsa att han torterats svårt. Man hade brutit alla ben i kroppen, bränt honom med eldkastare och till sist skjutit honom.

Med sitt personligt skrivna bok vill Paredes-Ahlgren åstadkomma juridisk upprättelse för offren och han förundras över hur människor – politiska höjdare såväl som vanliga människor – kan försvara det Pinochet och hans hejdukar åstadkom.

Det här är en ruskig men troligen alldeles nödvändig bok eftersom den på sätt och vis förklarar hur människor som kanske inte i grunden är onda blir det när de får eller tar makt och inbillat sig att deras makt kan vara hotad. Den är skriven på ett mycket sakligt språk och man får en inblick i hur “säkerhetsrisker” kan behandlas. Går vi alldeles säkra i Sverige?

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22