HUNGERNS VISA

Dec 8th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Hungerns visa

Av J. M. G. Le Clézio
Ritournelle de la faim, 2008
Översättning Ulla Bruncrona
Elisabeth Grate Bokförlag 2009

När Le Clézio fick nobelpris i litteratur år 2008 hörde en komprimerad och fascinerande skildring av faderns liv, Afrikanen, till meritlistan. En liten roman baserad på moderns barndom och ungdom hade då just kommit ut på franska. Även denna har nu översatts till svenska och fått titeln Hungerns visa.

I relief mot 1930-talets oroliga och mer eller mindre öppet antisemitiska franska samhällsklimat formas huvudpersonen, Ethel, till en stark och självständig ung kvinna. Under 1940-talets första år, präglade av tysk ockupation och utbredd fransk samarbetsvilja, gör hon vad hon kan för att hävda grundläggande mått av anständighet och humanitet i det privata livet, där judiska släkt- och vänskapsband ställer tidens ohyggligheter på sin spets.

Ett tidigt minne av uruppförandet av Ravels Boléro ekar genom Ethels upplevelser och blir en återkommande referenspunkt för de båda decenniernas våldsamma kombinationer av vrede och begär – och av tomheten efteråt.

En intressant detalj i denna täta och stilistiskt imponerande lilla roman är att Le Clézio framhåller det hat som många fransmän kände mot engelsmännen, snarare än mot tyskarn – en önskan om att också samtidens mest framgångsrika imperialister skulle tvingas uppleva förnedring och nederlag.

PÄR ALEXANDERSSON

J. M. G. Le Clézio. Foto Jacques Sassier

J. M. G. Le Clézio. Foto Jacques Sassier

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22