HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN

Mar 21st, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Recension

Omslag till Hundraåringen...Av Jonas Jonasson
Piratförlaget 2009
Pocketförlaget 2011 (med extramaterial)
ISBN 978-91-86369-27-9, 391 + 11 sidor

Först en ursäkt för att vi inte recenserat denna bok tidigare. Av någon anledning missade vi att detta är en pikareskthriller, och inte heller förlaget påminde oss.

Men vi var tydligen inte ensamma om att ha missat boken. Försäljningen tog tydligen fart via mun-mot-mun-metoden och har blivit en stor succé först en tid efter utgivningen.

Ja, välförtjänt om man som jag har saknat humorvarianten av deckare och thriller. Det har gjorts något enstaka försök på senare år, men här är den. Språket har doft av den torra akademiska humorstilen, intrycken av hur man kan blanda sanning och saga har hämtats från filmen Forrest Gump.

Jonas JonassonBoken har en ram av nutid, när huvudpersonen, den hundraårige Allan Karlsson, bestämmer sig för att fly från den kommunala uppvaktningen och drar iväg. Han kan åka med bussen så långt som pengarna räcker. På busstationen möter han en ung man från ett kriminellt gäng och tar hans väska som är full med pengar. Detta gillas förstås inte av gänget som börjar leta efter honom. Det gör också kommunens äldreansvariga som kallar in polisen. Så med både polis och brottslingar i hälarna råkar ett antal personer dessutom riktigt illa ut så att hundraåringen tros vara antingen kidnappad eller en mördare.

Interfolierat med detta minns Allan sitt liv. Det har varit skiftande och han har lyckats hjälpa den spanska regeringen under inbördeskriget men råkar samtidigt rädda liver på general Franco (Allan är synnerligen ointresserad av politik). I USA fixar han lösningen på hur man bygger en atombomb. Senare råkar han avslöja detta för Sovjet. Han räddar Maos hustru, tröstar den mycket unge Kim Jong-Il i Nordkorea, blir amerikansk spion i Moskva (och hittar på det mesta). Plus en hel del annat.
Naturligtvis är slutet lyckligt. Och man har roats under resan. Författaren funderar på om han ska ha med Allan i nästa bok eller inte. Och vi läsare får kolla om han kan fortsätta i samma stil.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22