HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN

Jan 13th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag-till-HundraåringenAv Jonas Jonasson
Piratförlaget 2009

Det är maj 2005 i Malmköping och en herre, som samma dag han fyller 100 år, lämnar äldreboendet genom att smita ut fönstervägen rakt ner i rabatten. Denne mans äventyr på fri fot får vi följa i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Författaren, från början journalist, har i ett 20-tal år arbetat inom mediebranschen med tidning, TV och kommunikation.

Allan Karlsson lyckas, med bara tofflor på fötterna, oupptäckt ta sig till ortens resecentrum, där han stöter på en yngling med långt, blont och flottigt hår, spretigt skägg och jeansjacka med texten Never Again på ryggen. Allan lovar att passa den unge mannens resväska, medan ägaren själv besöker toaletten. Hundraåringen, som är angelägen om att komma iväg så snabbt som möjligt från Malmköping, orkar inte vänta på den långhårige, utan tar väskan med sig och kliver på buss 202. Han har en femtiolapp på sig och ber chauffören släppa av honom, när han åkt upp hela summan. Bussföraren stannar vid Byringe station och Allan stiger av.

Jonas JonassonNu gäller det att hänga med som läsare, för här börjar en helt sanslös historia. Allan Karlsson har nu inte bara rymt från sitt födelsedagskalas, där kommunlråd och lokaltidning väntar på att få uppvakta tillsammans med hemmets övriga gamlingar och personal, utan han eftersöks också vid det här laget av både sociala myndigheten och polisen. Dessutom jagas han av mc-klubben Never Again. Han har ju stulit deras väska.

Jag tror mig aldrig tidigare ha stött på en mer fantasifull och berättarglad författare. De äventyr hundraåringen ger sig ut på och de personer han träffar och slår följe med är mycket roligt skildrade. Där finns bl a den sköna Gunilla, som svär som en borstbindare och Benny som arbetar i gatukök trots att han har hög utbildning och nästan tagit examen inom snart sagt alla ämnesområden – en stor tillgång ska det visa sig. Kommissarie Aronsson vid Sörmlandspolisen tycker det är skönt att koppla av med en drink på hotellet efter en inte alltför ansträngande arbetsdag.

Vem är då denne makalöse Allan Karlsson? Det får läsaren en god uppfattning om, eftersom minst halva boken skildrar hans liv genom hela 1900-talet. Denne försynte man började i sin ungdom arbeta med sprängämnen och hade tidigt sin livsfilosofi klar – det är som det är och det blir som det blir. Men hans yrkesskicklighet ledde till att han kom i kontakt med alla de historiska ledarna i världen, Stalin, Churchill, Mao – för att bara nämna några. Under många år umgicks och reste han med Albert Einsteins okände bror, Herbert, den mest korkade person världen skådat.

Många gånger skrattade jag högt, när jag läste de fyndigt formulerade ordvändningarna. Språket är mustigt och handlingen väldigt underhållande. Ibland kan det ändå bli lite för mycket av det goda. Efter drygt hälften av de 390 sidorna var jag mätt ett tag på alla roligheter och fick ta en paus.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22