HUMPHREYS TECKNING

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Birgitta Stenius
Schildts Förlag 2002

Kollegan Johan Wopenka har flera gånger dragit en lans för finlandssvenska deckarförfattare. Här är en av dem, Birgitta Stenius, med sin debut i genren.

Humphrey, döpt efter sitt stora filmintresse och sin kärlek till H Bogart, är borta sedan många år, självmördad, men väcks till liv genom en teckning på baksidan av ett gammalt dammigt mötesprotokoll. Teckningen föreställer fyra herrar, högt uppsatta sådana, som man dock lätt känner igen.

Detta hände alltså för tjugo år sedan och nu uppstår frågan varför denne så mycket uppskattade kollega så plötsligt försvann från detta jordeliv.

Var det verkligen ett självmord? Vilka krafter kunde ligga bakom hans död? Rivalitet och osämja kunde vara en av orsakerna.

En klurig deckare i den klassiska stilen, där det dock ibland blir lite för många utvecklingar på sidospår. Själv diplomat har författarinnan svårt att låta bli alltför många utläggningar om det som händer i hennes eget yrke, vilket gör romanen aningen tungläst. Kunde ha varit mindre om detta och kanske mera om det ödesdigra dokumentet i form av karikatyrteckningen.

Men välkommen til1baka är hon dock eftersom det inte är något fel på berättarglädjen.

En fråga så här på slutet. Hur hittar dessa våra fina finlandssvenska författares deckare fram till våra bokhandelsdiskar? Hur får man veta att dom finns till, och var?

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22