HOTET Orosmolnen tornar upp sig i Öster

Oct 24th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till HotetAv Simon Scarrow
The Eagle in the Sand 2006
Översatt av Anna Wall
Historiska Media 2012
ISBN 978-91-87031-13-7, 394 sid

Detta är den sjunde av Simon Scarrows Silverörnsserie om de romerska centurionerna Macro och Cato (de tidigare är Legionären, Erövringen, Jakten, Upproret, Sveket, Profetian, Hotet [enligt förlagets förteckning ska den finnas en gång till] och Centurion). Berättelsen utspelar sig i den romerska provinsen Judéen dit den tuffe veteranen Macro och hans mer intellektuelle sidekick, den yngre Cato har förlagts.

Simon ScarrowOm man vill går det att läsa in dagens bekymmer i Mellanöstern med de konflikter som härleds ur religiösa uppfattningar. Scarrow har placerat in flera kända gestalter från Nya Testamentet i sin berättelse och ett par kristna reliker spelar också roll. Rom har problem med sina provinser Judéen och Syrien (det är alltså inget modernt fenomen) och skickar ut Macro och Cato att tillsammans med en styrka kunskapa i hemlighet. De stöter på korrupta lokala ledare, krigsherrar med välbeväpnade män, en mystisk religiös sekt med kvinnlig ledare och listar dessutom ut att imperiet Parthien har intressen i området.

Till sist finner de sig upptäckta och ta skydd i ett avlägset ökenfort där de blir inringade av fientliga soldater. Nu gäller det att hålla ut till dess hjälp anländer och samtidigt måste de två hjältarna ta reda på sambandet mellan en mystisk vägvisare och sektledaren Miriam.

Scarrow har inte tappat stilen. Intrigen kan inte tätna mer, läsaren får inte en chans att dra efter andan mellan kriserna. En bladvändare för konnässörer av antik krigskonst och ökendrama. Lite lärdom trillar också med. Man får veta en hel del om de antika platserna Petra och Wadi Rum som numera är turistattraktioner.

En av Scarrow styrkor är bataljbeskrivningarna där handgemängen med vassa vapen hör till de blodigare.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22