HOTET FRÅN EN OKÄND

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Joy Fielding
Don’t Cry Now (1995)
Översatt av Gertrud Hemmel
Bonniers 1996

Joy Fielding skriver lättlästa thrillers i vardagsmiljö. Bonniers har gett ut sju tidigare. Den här, Hotet från en okänd, har jag svårt för. Den handlar om den kvinnliga läraren Bonnie som hittar sin mans exfru mördad. Bonnies omgivning fylls av hot, riktade mot henne. Här och var glimtar det till av god psykologi. Men Fielding gör det annars alldeles för lätt för sig. Det mesta är för dåligt underbyggt. En spänningsskapande effekt är ju att låta huvudpersonen drömma mörka drömmar som förvrider verkligheten. Fielding använder knepet för mycket i den här boken. Hon tar sig också ur problem i handlingen genom att i en handvändning göra bad guys till good guys och tvärtom.

Översättaren Gertrud Hemmet har tryfferat sin text med alltför många pratminus. De stör. Jag för min del vill också helst att i engelska och amerikanska översättningar dialogen kringgärdas med citattecken: det passar liksom bäst.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22