HOTET

Oct 31st, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till HotetAv Michael Connelly
The Overlook 2008
Översatt av Patrik Hammarsten
Inläst av Magnus Roosmann (6 CD, 7 tim)
Norstedt Audio 2009
ISBN 978-91-7313-568-9

Dast försöker hinna med att anmäla alla böcker som kommer nätmagasinet tillhanda. Nu har jag äntligen kommit till botten i högen med talböcker, cirka två år efter utgivningsdatum, vilket beror på anhopningen av sådana. Skam den som ger sig.

Hotet, väl inläst av Magnus Roosmann (bilden nederst), tycks mig vara en långnovell eller kanske en kriminalgåta som dragits ut till en roman. Ursprungligen var den en följetong som publicerades i sexton avsnitt i The New York Times Magazine. Som roman har den ökats ut ordentligt och rollistan har också blivit större.

Michael ConnelyConnelly har här ett gott (kanske snarare ont) öga till den federala polisen FBI, en organisation som enligt huvudpersonen Harry Bosch inte är att lita på i något avseende. Det tycks förresten ingen vara, utom Bosch då.

Här leder ett mord på en vetenskapsman till FBI:s jakt på ett försvunnet parti medicinsk cesium förmodat taget av terrorister som vill USA illa. Allt utspelar sig under ett dygn och Connelly beskriver den skräck som amerikaner i gemen, och inte minst myndighetspersoner, har inför skäggiga muslimer. Detta utnyttjas till fullo av förövarna av mordet.

Det är smart uttänkt i en story som visar sig hålla sig inom den vanligaste mordorsaken av alla: sök mördaren i den närmaste familjekretsen.

Magnus RoosmannConnelly är en skicklig intrigmakare, men här verkar han ha varit aningen tillbakalutad. Den där spänningen som brukar få läsarna att bita på naglarna uteblir. Så man får väl klassa Hotet som en mellanbok.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22